Get Adobe Flash player

Miód

O miodzie napisano już tak dużo jednak wciąż pojawiają się nowe publikacje, nowe badania. Dużo „słodkich” miodowych tajemnic już zostało odkrytych. Będziemy tu zamieszczać te najciekawsze dla pszczelarzy i konsumentów tego wspaniałego produktu.

Definicja MIODU

„Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów, wysysających soki z żywych części roślin.
Pszczoły je zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.”

Jest to definicja miodu zawarta w dyrektywie Rady Unii Europejskiej to bardzo ważny dla pszczelarzy zapis, oznacza że urzędnicy mogą powoływać się na tą definicję i upominać podmioty wprowadzające na rynek różnie słodkie substancje pod nazwą miodu, które to z miodem nie mają nic wspólnego.

Miody gatunkowe

Miody gatunkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>