Miód
O miodzie napisano już tak dużo jednak wciąż pojawiają się nowe publikacje, nowe badania. Dużo „słodkich” miodowych tajemnic już zostało odkrytych. Będziemy tu zamieszczać te najciekawsze dla pszczelarzy i konsumentów tego wspaniałego produktu.
Definicja MIODU
„Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów, wysysających soki z żywych części roślin.
Pszczoły je zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.”
Jest to definicja miodu zawarta w dyrektywie Rady Unii Europejskiej to bardzo ważny dla pszczelarzy zapis, oznacza że urzędnicy mogą powoływać się na tą definicję i upominać podmioty wprowadzające na rynek różnie słodkie substancje pod nazwą miodu, które to z miodem nie mają nic wspólnego.
Dodaj komentarz