Get Adobe Flash player

Trochę o nas i naszym miodzie regionalnym.

Miód z Sejneńszczyzny jest ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi.
Region ten charakteryzuje się dużą bioróżnorodnością.
Naturalne systemy łąkowe, torfowiska, zarośla wokół licznych tutaj jezior oraz lasy o bogatym
składzie florystycznym wpływają na wyjątkowość tego produktu regionalnego.
Rozwój Pszczelarstwa na Sejneńszczyźnie przypada na okres późnego średniowiecza,
kiedy wycinka starodrzewu pod powstające osady spowodowała, iż wycięte pnie ze znajdującymi
się w nich gniazdami pszczelimi stawiane były bliżej ludzkich siedzib. Dzięki temu pozyskiwanie
tak cennego produktu jak miód stało się bardziej powszechne. Zapewne już w tym okresie
zachodziła potrzeba zabezpieczenia wspólnych interesów i wymiany doświadczeń.
Pierwsze zapiski o organizacji pszczelarskiej z tego regionu pojawiają się XIX w.
W archiwum moskiewskim można odnaleźć zapiski z 1873r. o próbie zawiązania organizacji
pszczelarskiej na ziemi Sejneńsko – Suwalskiej.
Z wiadomych powodów władze rosyjskie nie były przychylne powstawaniu jakichkolwiek organizacji,
jedynie w Sejnach nieformalne stowarzyszenie pszczelarzy przetrwało 10 lat.
Tradycje organizacji pszczelarskich ziemi sejneńskiej mają ponad 140 lat i są jednymi z
najstarszych w Polsce. W chwili obecnej Stowarzyszenie Pszczelarzy Sejny Puńsk świadome
wyjątkowości regionalnego miodu, podejmuje starania mające na celu wypromowanie tego regionalnego
specjału oraz kontynuację długiej tradycji pszczelarstwa.
Ukoronowaniem wysiłków środowiska pszczelarskiego jest przeprowadzenie rejestracji produktu regionalnego
„MIOD WIELOKWIATOWY Z SEJNEŃSZCZYZNY” w Unii Europejskiej.
Nasz miód został wpisany na elitarną listę produktów wysokiej jakości –
„Chronionych Nazw Pochodzenia”.
Opis: Analiza pyłkowa Miodu z Sejneńszczyzny wykazała ogromną różnorodność roślin miododajnych z jakich pszczoły
tworzą ten niezwykły produkt.
W smaku dominuje słodycz z nutami smakowymi maliny leśnej, lipy, dzikiej gruszy, wiśni i chabrów.
Naturalne kwasy organiczne przyjemnie balansują słodycz a zawartość kumaryny dodaje szczyptę ostrości. Wiosenne wielokwiatowe miody są jasne w kolorze i łagodniejsze w smaku, a letnie ciemniejsze i bardziej wyraziste w smaku.
Fakt, że w regionie z jednej strony brak jest upraw monokulturowych – takich jak rzepak czy przemysłowe sady, w których stosuje się pestycydy a z drugiej strony bogactwo naturalnych pożytków, stanowi wyjątkowość i kwalifikuje nasz miód jako cenne źródło witamin i mikroelementów.
Właściwości naszego miodu – posiada działanie przeciwbakteryjne, detoksykujące , ma pozytywny wpływ na metabolizm komórkowy i układowy, łagodzi i przyspiesza leczenie wielu schorzeń. Doskonale wzbogaca codzienną dietę, dzięki ogólnym właściwościom odżywczym i uodparniającym. A do tego to po prostu – niebo w gębie! Wszystkim konsumentom życzymy smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>